3000 meter steglöpning

Så fungerar det

Löpare gör gruppstarter och kan genast bryta in på insidan. Antalet varv beror på placeringen av vattenhoppet – innanför eller utanför banans andra kurva – men de tävlande måste alltid klara 28 fasta hinder och sju vattenhopp under loppets längd.

Männens hinder är 91,4 cm (36 tum) höga, kvinnornas 76,2 cm (30 tum). Vattenhoppens landningsområde är 3,66 m långt och 70 cm djupast.

Historia

Detta evenemang har sitt ursprung i Storbritannien; löparna tävlade från en stads kyrktorn till nästa och hoppade över hinder som vattendrag och låga murar. Det nuvarande evenemanget kan spåras till de två mil långa steeplechases som sprang vid Oxfords universitet i mitten av 1800-talet. Det blev en banstrid med hinder vid de engelska mästerskapen 1879.

Det nuvarande formatet har tävlats av män – till en början över olika distanser – i alla olympiska spel sedan 1900. Damernas tävling infördes så sent som 2008.

Vet du att

När Amos Biwott blev den första kenyanen att vinna OS-guld, 1968, gjorde han det genom att hoppa över vattenhoppet utan att sätta foten ovanpå hindret.

Guldstandard

Kenya är den dominerande nationen och har vunnit de senaste sex olympiska titlarna för män och tagit 13 av de 18 medaljer som erbjuds i dessa lopp. Qatar och Bahrain är också starka, även om deras framgångar främst uppnås via kenyanskfödda idrottare.

Ryssland och Kenya är de starkaste nationerna i den nya damtävlingen.