3000 metrin estejuoksu

Miten se toimii

Juoksijat tekevät niputetun seisten lähdön ja voivat irrottautua välittömästi sisäradalle. Kierrosten määrä riippuu vesihypyn sijainnista – radan toisen mutkan sisä- tai ulkopuolella – mutta kilpailijoiden on aina ylitettävä 28 kiinteää estettä ja seitsemän vesihyppyä kilpailun keston aikana.

Miesten esteet ovat 36 tuumaa (91,4 cm) korkeita, naisten 30 tuumaa (76,2 cm). Vesihypyn laskeutumisalue on 12 jalkaa (3,66m) pitkä ja syvimmillään 70cm.

Historia

Tapahtuma on saanut alkunsa Britanniasta; juoksijat juoksivat kilpaa kaupungin tornista toiseen hyppäämällä esteitä, kuten puroja ja matalia muureja. Nykyinen tapahtuma juontaa juurensa Oxfordin yliopistossa 1800-luvun puolivälissä juostuihin kahden mailin steeplechaseihin. Siitä tehtiin esteillä varustettu ratakilpailu vuoden 1879 Englannin mestaruuskilpailuissa.

Nykymuodossaan miehet ovat kilpailleet – aluksi vaihtelevilla matkoilla – kaikissa olympialaisissa vuodesta 1900 lähtien. Naisten laji otettiin käyttöön vasta vuonna 2008.

Tiesitkö

Kun Amos Biwott voitti ensimmäisenä kenialaisena olympiakultaa vuonna 1968, hän teki sen hyppäämällä vesihypyn yli laittamatta jalkaansa esteen päälle.

Kultaa

Kenia on hallitseva kansakunta, joka on voittanut kuusi viimeistä miesten olympiavoittoa ja ottanut 13 niistä 18 mitalista, joita näissä kilpailuissa on tarjolla. Qatar ja Bahrain ovat myös vahvoja, vaikka niiden menestys on saatu pääasiassa kenialaissyntyisten urheilijoiden kautta.

Venäjä ja Kenia ovat vahvimmat kansakunnat aloittelevassa naisten lajissa.