3000 meter steeplechase

Sådan fungerer det

Løberne starter samlet stående og kan straks bryde ud på indersiden. Antallet af omgange afhænger af placeringen af vandspringet – inden for eller uden for banens andet sving – men deltagerne skal altid passere 28 faste barrierer og syv vandspring i løbet af et løb.

Mændenes barrierer er 91,4 cm (36 tommer) høje, kvindernes 76,2 cm (30 tommer). Vandspringets landingsområde er 3,66 m (12 fod) langt og 70 cm på det dybeste sted.

Historie

Denne begivenhed har sin oprindelse i Storbritannien; løbere løb fra den ene bys tårn til den næste og sprang over forhindringer som vandløb og lave mure. Den nuværende begivenhed kan spores tilbage til de to-mile steeplechases, der blev løbet på Oxford University i midten af det 19. århundrede. Det blev gjort til en baneløbskonkurrence med forhindringer ved de engelske mesterskaber i 1879.

Det nuværende format er blevet bestridt af mænd – oprindeligt over forskellige distancer – ved alle Olympiske Lege siden 1900. Kvindernes konkurrence blev indført så sent som i 2008.

Vidste du det

Da Amos Biwott blev den første kenyaner til at vinde OL-guld i 1968, gjorde han det ved at springe over vandspringet uden at sætte foden oven på barrieren.

Guldstandard

Kenya er den dominerende nation, der har vundet de seneste seks olympiske titler for mænd og taget 13 af de 18 medaljer, der er på spil i disse løb. Qatar og Bahrain er også stærke, selv om deres succes hovedsageligt er opnået via kenyanskfødte atleter.

Rusland og Kenya er de stærkeste nationer i den spirende kvindekonkurrence.