Two-minute warning

För filmen från 1976, se Two-Minute Warning.

Denna artikel behöver ytterligare citat för verifiering. Hjälp gärna till att förbättra den här artikeln genom att lägga till citat till tillförlitliga källor. Otillgängligt material kan komma att ifrågasättas och tas bort. (Januari 2011)

I National Football League ges tvåminutersvarningen när det återstår två minuter av speltiden på matchklockan i varje halvlek av en match, det vill säga nära slutet av den andra och fjärde kvarten. Det finns ytterligare en tvåminutersvarning i det sällsynta fallet att endast två minuter återstår i en övertidsperiod. Om fotbollen är i spel när klockan når 2:00, utlöses tvåminutersvarningen omedelbart efter att spelet avslutats, när bollen förklaras död. Tvåminutersvarningen stoppar matchklockan i alla fall.

Historik

Ursprunget är från de dagar i NFL då den officiella matchtiden hölls av en medlem av domarlaget, med arenaklockan som inofficiell. Dess syfte var en kontrollpunkt för att se till att lagen visste hur mycket tid som återstod av matchen. Sedan slutet av 1960-talet har NFL:s stadionklocka varit officiell, men då var TV en viktig faktor i NFL, så tvåminutersvarningen behölls som ett reklamavbrott och för att fungera som ”spänningsuppbyggande” tid, och har därmed blivit en viktig del av spelets flöde.

Regler

Förutom dessa praktiska syften har det successivt utvecklats vissa regler som är unika för de två sista minuterna i varje halvlek och övertid. Det finns ingen särskild händelse i slutet av den första och tredje quartern, bortsett från byte av slutzoner, så det finns ingen tvåminutersvarning då, bara i halvtid.

Tvåminutersvarningen i den fjärde quartern är en viktig milstolpe i matchen för ett lag som leder och som vill få tiden att rinna ut. Om det ledande laget har bollen på första down med mindre än två minuter kvar av matchen och motståndarlaget inte har några timeouts kvar, kan quarterbacken ofta säkert avsluta matchen genom att ”ta ett knä” tre gånger i rad utan att riskera skador eller turnovers. Detta beror på att i slutet av varje spel kan det offensiva laget ta upp till 40 sekunder på sig för att börja köra nästa spel.

10-sekunders utspel

Följande situationer resulterar i ett 10-sekunders utspel av matchklockan om laget i bollinnehav är i underläge eller om matchen är oavgjord och laget i bollinnehav inte har några timeouts kvar i den halvleken. Halvleken eller matchen kan gå ut vid denna avstängning.

• För mycket timeouts på grund av skador (se nedan)
  • Någon av följande sex fouls begås av anfallaren. Efter utspelet kommer spelklockan att återupptas igen när bollen är satt. Runoff kan också inträffa om ett lag vägrar att använda en timeout om det har timeouts kvar.
    • Falskt startskott
    • Förseelse mot marken
    • Otillåten framåtpassning utanför scrimmage-linjen
    • Kasta en bakåtpassning utanför banan
    • Spika eller kasta bort bollen efter ett. down (om inte efter en touchdown)
    • Alla andra avsiktliga handlingar som får klockan att stanna

Skador

Om en spelare är skadad och hans lag har timeouts i den halvleken kvar, tas automatiskt en timeout till det laget för att den skadade spelaren ska kunna avlägsnas från planen. Om ett lag har slut på timeouts får de en överdriven ”fjärde timeout”. Alla efterföljande skador efter den fjärde timeouten resulterar dock i en fem-yard foul för försening av spelet. Utöver en överdriven timeout blir det en 10-sekunders utvisning (om det var en offensiv spelare som skadades) eller så återställs spelklockan till 40 sekunder (om det var en defensiv spelare).

Utantag från ovanstående är bland annat om det andra laget kallade till timeout omedelbart efter det föregående spelet för att spara tid på klockan, skadan orsakades av en foul av en motspelare eller om det föregående spelet resulterade i ett byte av bollinnehav, ett lyckat field goal eller var ett omställningsförsök.

Övriga regler

• Inom tvåminutersvarningsperioden i den första halvleken ska varje omstart av spelet efter en timeout ske med ett scrimmage down.
  • Om det defensiva laget är i underläge utan timeouts kan en defensiv foul med 40 eller färre sekunder avvisas, vilket gör att halvleken eller matchen kan avslutas.
  • Halvleken eller matchen kan inte avslutas på en defensiv foul om den inte avvisas av anfallaren.

Andra fotbollsligor

CFL har en varning på tre minuter, medan arenafotbollsligorna har en varning på en minut.

1. James Alder. ”Om fotbollsordlista – Tvåminutersvarning”. About.com. http://football.about.com/cs/football101/g/gl_twominutewar.htm. Hämtad den 14 januari 2012.
  2. 2.0 2.1 Ethan Trex (26 november 2009). ”Varför har NFL en tvåminutersvarning?”. mental floss. http://www.mentalfloss.com/blogs/archives/41618. Hämtad den 27 augusti 2012.
  3. ”Avsnitt 3: Starta matchklockan”. Officiell NFL:s spelregler. NFL. s. 2. http://static.nfl.com/static/content/public/image/rulebook/pdfs/7_Rule4_Game_Timing.pdf. Hämtad 28 januari 2013.