Valparaiso verliest van Missouri State in MVC-opener

VALPARAISO – Isiaih Mosley is dit seizoen door de Missouri Valley Conference gescheurd en Valparaiso werd zaterdagmiddag zijn laatste slachtoffer.

De Missouri State tweedejaars evenaarde zijn carrière hoogtepunt met 29 punten toen de Bears bijna draad-tot-lijn leidden in een 81-68 overwinning op de Crusaders in het Athletics-Recreation Center.

Mosley kwam in het spel met een gemiddelde van 24.5 punten in Valley-wedstrijden door de eerste vier wedstrijden van het conferenceseizoen en de regerend MVC-speler van de week miste geen slag tegen Valparaiso.

“We verdedigden niet goed,” zei Valparaiso-coach Matt Lottich. “We voerden het niet goed genoeg uit. We moeten het beter doen in de verdediging.”

De Crusaders, die voor het eerst sinds 19 dec. speelden, namen een vroege 8-7 voorsprong voordat Missouri State met een 12-0 run een 19-8 voorsprong nam met nog 13:10 in de eerste helft. Mosley scoorde 16 van zijn 29 punten in de eerste helft, omdat de Bears 71 procent schoten in de eerste 20 minuten.

Valparaiso vocht terug om de achterstand te verkleinen tot 41-37 bij de rust, omdat Ben Krikke 17 van zijn career-high 21 punten scoorde in de eerste helft, waaronder een buzzer-beating 3-pointer aan het einde van de helft.

“Ben is een van de jongens die we proberen op zijn plaatsen te krijgen,” zei Lottich. “Hij is een zeer getalenteerde aanvallende speler.”

De Bears (7-1, 4-1) maakten een defensieve aanpassing op Krikke in de tweede helft, wat leidde tot Donovan Clay die het middelpunt van de aanval overnam. Clay scoorde 13 van zijn 21 punten in de tweede helft en eindigde met een team-high vijf assists. Clay sloeg zaterdag vier driepunters en Valparaiso evenaarde het hoogste aantal van het seizoen met 11 driepunters.

“We kregen de schoten die we wilden krijgen,” zei Lottich. “Een deel van onze aanval was nieuw en we hadden niet veel oefentijd om het door te nemen. Eerlijk gezegd was het gewoon een zegen om te kunnen spelen. Dat kon je over de hele linie zien. Het was goed om weer op het veld te staan.”

Als Mosley niet degene was die scoorde, dan betrok hij anderen erbij, waaronder grote man Gaige Prim. Prim had 17 punten en 16 rebounds, terwijl hij acht keer de lijn haalde voor vrije worpen. Krikke was een groot deel van de avond aan het vechten tegen een van de beste grote mannen in Valley.

“Hij is een geweldige speler,” zei Krikke. “Hij duikt vroeg in en komt op zijn plek. We moeten hem van die plekken zien te krijgen.”

De Crusaders (3-6, 0-1) komen morgenmiddag weer in actie tegen Missouri State voor de serie-finale en ze zullen opnieuw in de minderheid zijn. Nick Robinson (persoonlijk) miste zijn eerste wedstrijd van het jaar, terwijl drie andere reserves ook aan de kant stonden.

“We moeten de volle 40 minuten in de aanval zijn,” zei Krikke. “We hadden een paar goede spurts hier en daar, maar we moeten blijven pushen.”