Twee-minuten-waarschuwing

Voor de film uit 1976, zie Two-Minute Warning.

Dit artikel heeft extra citaties nodig voor verificatie. Help dit artikel te verbeteren door citaten naar betrouwbare bronnen toe te voegen. Materiaal zonder bronvermelding kan worden aangevochten en verwijderd. (Januari 2011)

In de National Football League wordt de twee-minuten-waarschuwing gegeven wanneer er in elke speelhelft nog twee minuten speeltijd op de wedstrijdklok staan, d.w.z. aan het einde van het tweede en vierde kwart. Er is een extra twee-minuten waarschuwing in het zeldzame geval dat er slechts twee minuten resteren in een verlenging. Indien de bal in het spel is wanneer de klok de 2:00 bereikt, wordt de twee-minuten waarschuwing onmiddellijk afgeroepen nadat het spel is beëindigd, wanneer de bal dood wordt verklaard. De twee-minuten waarschuwing stopt de spel klok in alle gevallen.

Geschiedenis

De oorsprong stamt uit de dagen in de NFL toen de officiële speeltijd werd bijgehouden door een lid van de officiating crew, waarbij de stadion klok onofficieel was. Het doel was een controlepunt om ervoor te zorgen dat de teams wisten hoeveel tijd er nog in de wedstrijd was. Sinds de late jaren 1960 is de NFL stadionklok officieel, maar tegen die tijd was televisie een belangrijke factor in de NFL, dus de twee-minuten waarschuwing werd behouden als een commercieel onderbreking en om te dienen als “spanningsopbouwende” tijd, en is dus een belangrijk onderdeel geworden van het spelverloop.

Regels

Naast deze praktische doeleinden, hebben zich geleidelijk enkele regels ontwikkeld die uniek zijn voor de laatste twee minuten van elke helft en de verlenging. Er is geen speciale gebeurtenis aan het einde van het eerste en derde kwart, afgezien van het wisselen van eindzones, dus er is dan geen twee-minuten-waarschuwing, alleen bij de helften.

De twee-minuten-waarschuwing in het vierde kwart is een belangrijke mijlpaal in het spel voor een team dat aan de leiding staat en de klok wil uitlopen. Als het leidende team de bal heeft op de eerste down met minder dan twee minuten te gaan in de wedstrijd en de tegenstander heeft geen time-outs over, kan de quarterback vaak veilig het spel beëindigen door “een knie te nemen” drie keer op een rij zonder het risico van blessures of turnovers. Dit komt omdat aan het einde van elk spel, het aanvallende team tot 40 seconden kan nemen om het volgende spel te beginnen.

10-seconden runoff

De volgende situaties resulteren in een 10-seconden spelklok runoff als het team in balbezit achter staat of het spel gelijk staat en het team in balbezit geen time-outs in die helft over heeft. De helft of het spel kan bij deze runoff aflopen.

• Overtollige time-outs wegens blessures (zie onder)
  • Een van de volgende zes overtredingen wordt begaan door de aanvaller. Na de runoff wordt de spelklok hervat zodra de bal is geplaatst. De runoff kan ook voorkomen als een team weigert een time-out te gebruiken als het nog time-outs over heeft.
    • False start
    • Intentional grounding
    • Illegal forward pass beyond the line of scrimmage
    • Throwing a backwards pass out of bounds
    • Spiking or throwing the ball away after a down (tenzij na een touchdown)
    • Elke andere opzettelijke handeling waardoor de klok wordt stilgezet

Blessures

Als een speler geblesseerd is en zijn team heeft nog time-outs in die helft over, wordt automatisch een time-out aan dat team aangerekend om de geblesseerde speler van het veld te kunnen halen. Als een team geen time-outs meer heeft, krijgt het een overdreven “vierde time-out”. Echter, elke volgende blessure na de vierde time-out resulteert in een vijf-yard delay-of-game foul. Naast een buitensporige time-out is er een 10-seconden runoff (als het een aanvallende speler was die geblesseerd raakte) of wordt de speelklok teruggezet naar 40 seconden (als het een verdedigende speler was).

Uitzonderingen op het bovenstaande zijn onder meer als het andere team onmiddellijk na het vorige spel een time-out riep om tijd op de klok te besparen; de blessure werd veroorzaakt door een overtreding van een tegenstander; of het vorige spel resulteerde in een verandering van balbezit, een succesvol velddoelpunt, of was een conversiepoging.

Overige regels

• Binnen de twee minuten waarschuwingsperiode in de 1e helft van het spel, zal elke spelhervatting na een time-out gebeuren met een scrimmage down.
  • Als het verdedigende team achterstaat zonder time-outs, kan een verdedigende overtreding met 40 of minder seconden worden afgekeurd, waardoor de helft of het spel kan eindigen.
  • De helft of het spel kan niet eindigen op een verdedigende overtreding tenzij deze wordt afgekeurd door de aanval.

Andere football leagues

De CFL heeft een waarschuwing van drie minuten, terwijl de arena football leagues een waarschuwing van één minuut hebben.

1. James Alder. “Over Voetbal Verklarende Woordenlijst – Twee-minuten Waarschuwing”. About.com. http://football.about.com/cs/football101/g/gl_twominutewar.htm. Op 14 januari 2012 ontleend.
  2. 2.0 2.1 Ethan Trex (26 november 2009). “Waarom heeft de NFL een twee-minuten waarschuwing?”. mental floss. http://www.mentalfloss.com/blogs/archives/41618. Op 27 augustus 2012 ontleend.
  3. “Sectie 3: Het starten van de wedstrijdklok”. Officiële NFL spelregels. NFL. p. 2. http://static.nfl.com/static/content/public/image/rulebook/pdfs/7_Rule4_Game_Timing.pdf. Op 28 januari 2013 ontleend.