Two-minute warning

For filmen fra 1976, se Two-Minute Warning.

Denne artikel har brug for yderligere citater til verifikation. Hjælp venligst med at forbedre denne artikel ved at tilføje citater til pålidelige kilder. Ukilderet materiale kan blive anfægtet og fjernet. (Januar 2011)

I National Football League gives to minutters advarsel, når der er to minutter tilbage af spilletiden på spiluret i hver halvleg af en kamp, dvs. nær slutningen af andet og fjerde quarter. Der gives en ekstra to minutters advarsel i det sjældne tilfælde, at der kun er to minutter tilbage i en overtidsperiode. Hvis fodbolden er i spil, når uret når 2:00, udløses to minutters advarsel umiddelbart efter afslutningen af spillet, når bolden erklæres død. Den to minutters advarsel stopper spiluret i alle tilfælde.

Historie

Oprindelsen stammer fra de dage i NFL, hvor den officielle spilletid blev holdt af et medlem af det officielle hold, mens stadionuret var uofficielt. Dens formål var et kontrolpunkt, der skulle sikre, at holdene vidste, hvor meget tid der var tilbage af kampen. Siden slutningen af 1960’erne har NFL’s stadionur været officielt, men på det tidspunkt var tv en vigtig faktor i NFL, så de to minutters advarsel blev bibeholdt som en reklamepause og til at tjene som “spændingsopbyggende” tid, og er således blevet en vigtig del af spillets forløb.

Regler

Ud over disse praktiske formål har der efterhånden udviklet sig nogle regler, som er unikke for de sidste to minutter af hver halvleg og overtid. Der er ingen særlige begivenheder i slutningen af første og tredje quarter, bortset fra at bytte end zoner, så der er ingen to minutters advarsel på disse tidspunkter, kun i halvlegen.

Den to minutters advarsel i fjerde quarter er en vigtig milepæl i spillet for et hold, der er i føring og ønsker at få tiden til at løbe ud. Hvis det førende hold har bolden på første down med mindre end to minutter tilbage af kampen, og modstanderholdet ikke har nogen timeouts tilbage, kan quarterbacken ofte sikkert afslutte kampen ved at “tage et knæ” tre gange i træk uden risiko for skader eller turnovers. Dette skyldes, at ved afslutningen af hvert spil kan det offensive hold tage op til 40 sekunder til at begynde at køre det næste spil.

10-sekunders udløb

De følgende situationer resulterer i et 10-sekunders udløb af spiluret, hvis holdet i boldbesiddelse er bagud eller spillet er uafgjort, og holdet i boldbesiddelse ikke har nogen timeouts tilbage i den pågældende halvleg. Halvlegen eller kampen kan udløbe på denne runoff.

• Overdreven mange timeouts på grund af skader (se nedenfor)
  • En af følgende seks forseelser begås af angrebet. Efter udløb fortsætter spiluret igen, når bolden er sat. Runoff kan også forekomme, hvis et hold nægter at bruge en timeout, hvis det har timeouts tilbage.
    • Falsk start
    • Intentional grounding
    • Ulovlig fremadrettet aflevering uden for scrimmage-linjen
    • Vejledning af en bagudrettet aflevering uden for banen
    • Spiking eller kastning af bolden efter en down (medmindre efter et touchdown)
    • Alle andre forsætlige handlinger, der får uret til at stoppe

Skader

Hvis en spiller er skadet, og hans hold har timeouts i den pågældende halvleg tilbage, bliver der automatisk taget en timeout til det hold for at give den skadede spiller mulighed for at blive fjernet fra banen. Hvis et hold er løbet tør for timeouts, får det en overdreven “fjerde timeout”. Eventuelle efterfølgende skader efter den fjerde timeout resulterer dog i en fem yard foul for forsinkelse af spillet. Ud over en overdreven timeout er der 10 sekunders runoff (hvis det var en offensiv spiller, der blev skadet), eller spilleuret nulstilles til 40 sekunder (hvis det var en defensiv spiller).

Udtagelser til ovenstående omfatter, hvis det andet hold kaldte en timeout umiddelbart efter det foregående spil for at spare tid på uret; skaden blev forårsaget af en foul af en modstander; eller det foregående spil resulterede i et skift af boldbesiddelse, et vellykket field goal eller var et omstillingsforsøg.

Andre regler

• Inden for den to minutters advarselsperiode i 1. halvleg skal enhver genstart af spillet efter en timeout ske med et scrimmage down.
  • Hvis det defensive hold er bagud uden nogen timeouts, kan en defensiv foul med 40 eller færre sekunder afvises, hvorved halvlegen eller spillet kan afsluttes.
  • Halvlegen eller spillet kan ikke afsluttes på en defensiv foul, medmindre den afvises af angrebet.

Andre fodboldligaer

CFL har en advarsel på tre minutter, mens arena-fodboldligaerne har en advarsel på et minut.

1. James Alder. “Om fodbold ordliste – to minutters advarsel”. About.com. http://football.about.com/cs/football101/g/gl_twominutewar.htm. Hentet 14. januar 2012.
  2. 2.0 2.1 Ethan Trex (26. november 2009). “Why Does the NFL Have a Two-Minute Warning?”. mental floss. http://www.mentalfloss.com/blogs/archives/41618. Hentet 27. august 2012.
  3. “Afsnit 3: Start af spilklokken”. Officielle NFL-spilleregler. NFL. s. 2. http://static.nfl.com/static/content/public/image/rulebook/pdfs/7_Rule4_Game_Timing.pdf. Hentet 28. januar 2013.