Retro Robbery Review: Michael Bisping vs. Anderson Silva UFC:ssä Lontoossa

MMA-faneja raivostuttaa harva asia niin paljon kuin se, että ottelu pisteytetään väärin, vaikka termiä ”ryöstö” käytetäänkin usein huolimattomasti ja se on usein täynnä ennakkoluuloja. Ryöstökatsauksessa tarkastelemme kiistanalaisia otteluita ja selvitämme, kritisoitiinko tuomareita oikeutetusti heidän päätöksestään vai pitääkö asiantuntijoiden tutkia omia polvireaktioitaan.

Se oli ottelu, jota Michael Bisping oli jahdannut vuosikausia. Yksi keskisarjan suosituimmista ottelijoista lähes vuosikymmenen ajan, ”The Count”, näytti aina olevan yhden ison voiton päässä vaikeasti saavutettavasta titteliottelusta Anderson Silvaa vastaan. Kerta toisensa jälkeen hän jäi vain niukasti vajaaksi, mutta tähdet vihdoin kohdistuivat niin, että nämä kaksi kohtasivat UFC Fight Night -tapahtumassa Lontoossa 27. helmikuuta 2016.

Silva ei tuolloin enää pitänyt hallussaan UFC:n titteliä, ja Bisping oli keskellä voittoputkea, joka johti Luke Rockholdin järkyttävään kukistamiseen neljä kuukautta myöhemmin. Tämä ottelu oli varattu viihdyttäväksi sivutapahtumaksi, mutta siitä tulisi lopulta yksi molempien miesten uran ikimuistoisimmista otteluista.

Bisping päihitti Silvan ja ansaitsi päätöksen, joka on kiistanalainen vielä tänäkin päivänä, erityisesti kolmannen erän loppupuolella olleen hetken takia, jossa… tiedätkö mitä? Katsotaanpa nauhalta, mistä kaikki kohu johtui.

Mikä oli virallinen lopputulos?

Michael Bisping voitti Anderson Silvan yksimielisellä päätöksellä.

Miten ottelu sujui?

Tiedetään, että Bisping ei ollut koskaan hävinnyt kotimaassaan Englannissa ennen tätä kamppailua, mutta eihän Silvakaan koskaan. Brasilialainen oli 4-0 Lontoon Cage Rage -promootiossa ennen UFC:hen siirtymistään. Jotain oli pakko antaa.

Bisping otti keskikentän, mikä ei ollut yllättävää, kun ottaa huomioon Silvan vastahyökkäystyylin ja Bispingin standupin kunnioituksen. Hän leikkasi Silvaa nopealla vasemmalla koukulla, joka sai ”Hämähäkiltä” hymyn, joka herätti entisen keskisarjan mestarin. Bisping osui paljon enemmän kuin monet Silvan aiemmat vastustajat, mutta Silvan legendaarinen leuka oli esillä, ja silti tuntui, että oli vain ajan kysymys, milloin hän lataa Bispingin. Bispingille paljon pisteitä ensimmäisessä erässä, kun Silva alkoi löysätä. Hieno hetki myös, kun Silva lähti halaamaan summerin jälkeen ja Bisping vain tuki häntä tönäisemällä rintaan.

Kakkoserässä Silva alkoi leikkimään kädellään patty-cakea, jota on hauska katsella, mutta Bisping piti painetta yllä eikä mennyt mukaan Silvan ajatusleikkeihin. Kun Silva yritti houkutella Bispingiä aidalle, Bisping vain perääntyi kädet vyötäröllä ja toivotti Silvan tervetulleeksi hyökkäämään. Silvalla oli hauskaa, ehkä liiankin paljon, vaikka hän saikin Bispingin kiinni joillakin epäortodoksisilla otteilla. Oliko hän kuitenkin heittänyt tarpeeksi?

Se on kiistanalainen asia, sillä Bisping iskee Silvaa 1-2:lla ja tyrmää hänet selvästi toisen erän viimeisellä minuutilla. Siinä ainakin yksi erä The Countille. Kannattaa huomioida, että suurimmaksi osaksi Silva ei saanut mitään kovin merkittävää osumaa ensimmäiseen 15 minuuttiin; tietysti tämä kaikki muuttuisi kolmannen erän lähestyessä loppuaan.

Suhteellisen tasaisen kolmannen erän jälkeen Bisping teki kohtalokkaan virheen loppuhetkillä, kun hänen suunsoittimensa katoaminen häiritsi häntä. Silva avautui ja hyökkäsi Bispingin kimppuun aitaa vasten, eikä antanut aikaa tauolle toiminnassa, ja kun hän perääntyi hetkeksi Bisping osoitti eleellä tuomari Herb Deanin suuntaan. Dean ei vaatinut taukoa toimintaan, ja kun erää oli jäljellä sekunteja, Bisping jätti itsensä avoimeksi lentävälle polvelle, joka jätti hänet lyyhistyneenä häkkiä vasten.

Summeri soi. Silva luuli voittaneensa, koska Bisping nousi hitaasti ylös, mutta ottelua ei koskaan keskeytetty. Bisping syytti myöhemmin itseään ”aloittelijan virheeksi” kutsumastaan teosta. Ja niin ottelu jatkui.

Silva ei pyrkinyt hyökkäämään haavoittuneen Bispingin kimppuun, vaan piti kiinni metodisesta lähestymistavasta, jota hän oli noudattanut koko ottelun ajan. Bisping sen sijaan kiihdytti volyymia, ehkä tajuten kuinka lähellä ottelun loppua se oli. Silva torjui tehokkaasti, mutta sai silti paljon osumia. Yhdellä silmäyksellä näytti siltä, että Silva haki uutta kunnari-iskua.

Viidennessä erässä Silva tuli heittämään pommeja. Bisping puolusti hyvin, mutta hänen hakatut ja veriset kasvonsa antoivat karun kuvan. Kahden minuutin kohdalla Silva iski hänet Seagalin etupotkulla kasvoihin ja nyt oli Bisping jonka kuuluisa leuka joutui koetukselle. Bispingin takedown ei mennyt mihinkään, joten Silvalle jäi minuutti aikaa viimeistellä Bisping tai laittaa huutomerkki esitykselleen. Loppu oli hieman antikliimaksi, vaikka kaiken kaikkiaan kyseessä oli uskomattoman dramaattinen kaksintaistelu.

Mitä tuomarit sanoivat?

Kaikki kolme tuomaria, Ben Cartlidge, Jeff Mullen ja Andy Roberts, antoivat samat pisteet: 48-47 Bispingille, The Countin voittaessa erät yksi, kaksi ja neljä.

Mitä numerot sanoivat?

(Tilastot UFC Statsin mukaan)

Lyömistilastot heijastavat tuomareiden pisteytystä tarkasti. Bispingillä oli huomattava etu merkittävissä iskuissa ensimmäisessä (17-8), toisessa (24-11) ja neljännessä (28-19) erässä, kun taas Silvalla oli tyrmäys kolmannessa erässä ja hän taisteli Bispingin lähes umpikujaan neljännessä erässä (19-18 Silva). Toisessa erässä Bispingille kirjattiin tyrmäys.

Bisping vain heitti paljon enemmän kuin Silva. Hän teki 108 merkittävää iskua 316:sta verrattuna Silvan 75:een 135:stä. Bispingillä oli etu päähän (58-47) ja jalkaan (38-13) kohdistuneissa iskuissa. Silvalla oli niukka etu vartaloon kohdistuneissa iskuissa (15-12).

Mitä mieltä media oli?

Ylipäätään mediassa pisteyttäneet eivät MMA Decisionsin mukaan nähneet mitään ongelmaa virallisessa päätöksessä. Vain viisi pisteytti ottelun Silvalle, FightLine.com antoi hänelle 49-46. Yksi ehdotti tasapeliä, kun taas 16 muuta oli samaa mieltä Bispingin pistemäärästä 48-47.

Mitä ihmiset sanoivat?

MMA Decisions -verkkopalvelussa enemmistö oli tyytyväinen siihen, miten tuomarit pisteyttivät ottelun. Lähes 60 prosenttia (59,1 tarkalleen ottaen) pisteytti ottelun 48-47 Bispingille, ja 48-47 Silva tuli toiseksi 19,5 prosentilla.

Kierros kierrokselta katsottuna erimielisyyksiä ei juurikaan ollut, neljännen kierroksen ollessa tiukimmillaan (69,2 prosenttia 10-9 Bispingin hyväksi).

Tässä vaiheessa muutamilla kollegoilla oli sanottavaa:

Miten minä pisteytin?

Yllättäen olen Bispingin leirissä 48-47.

Tässä vaiheessa olette ehkä huomanneet trendin siinä, että ei todellakaan ole paljon erimielisyyksiä, kun viisi erää pisteytetään annettujen kriteerien perusteella. Bisping oli terävämpi ensimmäisessä ja toisessa erässä ja hyödynsi neljännen erän oudon epäröivää Silvaa toipuakseen kolmannen erän tyrmäyksestä.

Silva voitti kolmannen erän selvästi lentävällä polvellaan summerin soidessa, ja vaikka hänellä oli viidennessä erässä vain lievä etumatka merkittävissä lyönneissä, hän näytti saavan kovemmat lyönnit ja teki varmasti vahingollisimman lyönnin osumansa, kun hän potkaisi Bispingiä etupotkulla suoraan kasvoihin.

Miksi sitten kiistely?

Oliko kyseessä ryöstö?

Silva voitti ottelun kolmannessa erässä.

Ei siis oikeastaan, mutta jos Silva olisi hyödyntänyt tuon Bispingin virheen jossain muussa vaiheessa ottelua, niin ottelu olisi joko hylätty heti tai sitten Silvalla olisi ollut runsaasti aikaa laskea muutama jälki-isku päättääkseen ottelun kunnolla. Hän käveli pois vain siksi, että näytti sekoittavan erän summerin siihen, että Dean heilutti ottelun loppuun (on huomattava, että Dean ei koskaan tehnyt minkäänlaista elettä, joka olisi viitannut siihen, että ottelu oli ohi, minkä Dean totesi myöhemmässä haastattelussa).

Tämän hetken ja Bispingin purppuranpunaisen naamion takia Silvan kannattajat haluavat osoittaa tätä tapahtumaa todisteena siitä, että Bisping on saanut kotiyleisönsä niskoilleen, mutta oikeasti kyseessä oli vain huonoa tuuria ja huonoa ajoitustilannetta Silvan kannalta. Jos se yhtään lohduttaa, hän voittaa PRIDE-säännöillä, sillä hän teki sekä ottelun merkittävimmän iskun että vei viimeisen erän; nykyisellä pisteytysjärjestelmällä hän ei kuitenkaan tehnyt tarpeeksi voittaakseen, ja Bisping ansaitsi sen uskomattoman sisukkaasta yrityksestään.