Kahden minuutin varoitus

Vuoden 1976 elokuvasta katso Two-Minute Warning.

Tämä artikkeli tarvitsee lisäsitaatteja tarkistusta varten. Auta parantamaan tätä artikkelia lisäämällä viittauksia luotettaviin lähteisiin. Lähteetön materiaali voidaan kyseenalaistaa ja poistaa. (Tammikuu 2011)

National Football Leaguessa kahden minuutin varoitus annetaan, kun pelikellossa on jäljellä kaksi minuuttia peliaikaa kummallakin puoliajalla, eli lähellä toisen ja neljännen neljänneksen loppua. Kahden minuutin varoitus annetaan lisäksi siinä harvinaisessa tapauksessa, että jatkoajalla on jäljellä vain kaksi minuuttia. Jos jalkapallo on pelissä, kun pelikello saavuttaa 2:00, kahden minuutin varoitus annetaan välittömästi pelin päätyttyä, jolloin pallo julistetaan kuolleeksi. Kahden minuutin varoitus pysäyttää pelikellon kaikissa tapauksissa.

Historia

Historia juontaa juurensa NFL:n ajoilta, jolloin virallista peliaikaa piti yksi toimitsijamiehistön jäsen, ja stadionin kello oli epävirallinen. Sen tarkoituksena oli varmistaa, että joukkueet tiesivät, kuinka paljon aikaa pelistä oli jäljellä. 1960-luvun lopusta lähtien NFL:n stadionkello on ollut virallinen, mutta siihen mennessä televisio oli tärkeä tekijä NFL:ssä, joten kahden minuutin varoitus säilytettiin mainoskatkona ja ”jännitystä lisäävänä” aikana, ja näin siitä on tullut tärkeä osa pelin kulkua.

Säännöt

Näiden käytännöllisten tarkoitusperien lisäksi on vähitellen kehittynyt joitain sääntöjä, jotka ovat omaleimaisia kummankin puoliajan kahdelle viimeiselle minuutille ja jatkoajalle. Ensimmäisen ja kolmannen neljänneksen lopussa ei ole mitään erityistä tapahtumaa päätyalueiden vaihtamista lukuun ottamatta, joten silloin ei ole kahden minuutin varoitusta, ainoastaan puoliajoilla.

Kahden minuutin varoitus neljännellä neljänneksellä on tärkeä virstanpylväs pelissä joukkueelle, joka on johdossa ja joka haluaa juosta kellon loppuun. Jos johtavalla joukkueella on pallo ensimmäisenä alhaalla, kun peliä on jäljellä alle kaksi minuuttia ja vastustajajoukkueella ei ole enää aikalisää jäljellä, pelinrakentaja voi usein turvallisesti päättää pelin ”polvella” kolme kertaa peräkkäin ilman loukkaantumis- tai kaatumariskiä. Tämä johtuu siitä, että jokaisen pelin lopussa hyökkäävä joukkue voi ottaa jopa 40 sekuntia aikaa aloittaa seuraavan pelin suorittaminen.

10 sekunnin juoksu

Seuraavat tilanteet johtavat 10 sekunnin pelikellon juoksuun, jos palloa hallussaan pitävä joukkue on tappiolla tai peli on tasan ja palloa hallussaan pitävällä joukkueella ei ole kyseisellä puoliajalla jäljellä aikalisää. Puoliaika tai peli voi päättyä tähän ulosajoon.

• Vahingoista johtuva aikalisien ylilyönti (ks. alla)
  • Hyökkääjä syyllistyy yhteen seuraavista kuudesta virheestä. Juoksun jälkeen pelikello jatkuu jälleen, kun pallo on asetettu. Juoksu voi tapahtua myös, jos joukkue kieltäytyy käyttämästä aikalisää, jos sillä on aikalisiä jäljellä.
    • Väärä aloitus
    • Tarkoituksellinen maahantuonti
    • Lainvastainen eteenpäin syöttö maalintekolinjan ulkopuolella
    • Takaisin syötön heittäminen rajojen ulkopuolelle
    • Pallopiikki tai pallon heittäminen pois sen jälkeen, kun pallo on ollut downin jälkeen (paitsi touchdownin jälkeen)
    • Mikä tahansa muu tahallinen teko, joka aiheuttaa kellon pysähtymisen

Loukkaantumiset

Jos pelaaja loukkaantuu ja hänen joukkueellaan on kyseisellä puoliajalla jäljellä aikalisiä, aikalisä veloitetaan automaattisesti kyseiseltä joukkueelta, jotta loukkaantunut pelaaja voidaan poistaa kentältä. Jos joukkueelta loppuvat aikalisät, se saa ylimääräisen ”neljännen aikalisän”. Kaikista neljännen aikalisän jälkeen tapahtuvista loukkaantumisista seuraa kuitenkin viiden jaardin pelin viivytysvirhe. Liiallisen aikalisän lisäksi tulee 10 sekunnin ulosajo (jos loukkaantui hyökkäävä pelaaja) tai pelikello nollataan 40 sekuntiin (jos loukkaantui puolustava pelaaja).

Poikkeuksia edellä mainittuun ovat muun muassa seuraavat tilanteet: jos vastapuoli kutsui aikalisän välittömästi edellisen pelin jälkeen säästääkseen aikaa pelikellossa; loukkaantuminen aiheutui vastustajan tekemästä virheestä; tai jos edellinen peli johti pallon hallinnan vaihtumiseen, onnistuneeseen kenttämaali-yritykseen tai oli vaihto-operaatioyritys.

Muut säännöt

• Pelin 1. puoliajan kahden minuutin varoitusjakson aikana kaikki aikalisän jälkeiset pelin uudelleen aloitukset tapahtuvat scrimmage downilla.
  • Jos puolustava joukkue on tappiolla ilman aikalisää, puolustusvirhe, jonka kesto on 40 sekuntia tai vähemmän, voidaan hylätä, jolloin puoliaika tai peli voidaan päättää.
  • Puolisko tai peli ei voi päättyä puolustusvirheeseen, ellei hyökkäys hylkää sitä.

Muut jalkapalloliigat

CFL:ssä on kolmen minuutin varoitus, kun taas areenajalkapalloliigoissa on yhden minuutin varoitus.

1. James Alder. ”Tietoa jalkapallosanastosta – kahden minuutin varoitus”. About.com. http://football.about.com/cs/football101/g/gl_twominutewar.htm. Haettu 14. tammikuuta 2012.
  2. 2.0 2.1 Ethan Trex (26. marraskuuta 2009). ”Miksi NFL:ssä on kahden minuutin varoitus?”. mental floss. http://www.mentalfloss.com/blogs/archives/41618. Haettu 27. elokuuta 2012.
  3. ”Section 3: Starting the Game Clock”. NFL:n viralliset pelisäännöt. NFL. s. 2. http://static.nfl.com/static/content/public/image/rulebook/pdfs/7_Rule4_Game_Timing.pdf. Haettu 28. tammikuuta 2013.